Kvasné kádě – spilky

Otevřené kvasné kádě (nesprávně označované spilky) jsou nerezové vany, určené pro hlavní kvašení piva v pivovarech a minipivovarech, které vyrábějí spodně kvašené pivo tradičním způsobem.

Spilka - otevřené kvasné kádě

Výhody a nevýhody hlavního kvašení v otevřených kádích

Oproti modernímu způsobu výroby piva hlavním kvašením v uzavřených nádobách (cylindrokónické tanky) je kvasný proces v otevřených kádích náročnější především na hygienické podmínky, ale také na ruční podíl práce. Pivo ve fázi hlavního kvašení je extrémně náchylné na infekci získanou z látek ve vzduchu, které mohou obsahovat zárodky cizích kvasinek nebo jiných organismů. Proto je nutné v místnosti s kvasnými káděmi (právě tato místnost se nazývá spilka) vytvořit sterilní prostředí a zamezit infekci piva. Kvasné kádě je nutné mýt a sanitovat ručně, nelze je osadit sanitační sprchou jako uzavřené tanky – navíc i při mytí a sanitaci se zvyšuje riziko nechtěného zanesení infekce do sousedních kvasných nádob. Ze stejného důvodu se kvasné kádě prakticky vůbec nepoužívají pro výrobu svrchně kvašeného piva, u něhož je náchylnost ke kontaminaci ve fázi kvašení ještě vyšší.

Ve fázi tzv. hnědých kroužků je pak potřeba opatrně sbírat tzv. deku, což je tmavá pěna z vyplavených mrtvých kvasinek. To je manuální práce, která se u výroby piva v cylindrokónických tancích neprovádí.

Naproti tomu právě díky této péči s odstraněním odumřelých kvasinek z piva je pivo vyrobené touto tradiční technologií považováno za chutnější než pivo vyráběné moderním způsobem v uzavřených cylindrokónických tancích.  Samozřejmě za předpokladu, že sládek dodržel výrobní proces a zabránil kontaminaci mladiny cizorodými látkami.

Vyráběný sortiment otevřených kvasných kádí

Otevřené kvasné kádě jsou vyrobené z nerezové potravinářské oceli dle DIN 1.4301.

Ze zkušeností víme, že požadavky zákazníků na objednané kvasné kádě bývají značně rozdílné. Proto nenabízíme jen jediné řešení kvasných kádí, ale zákazník si u nás může vybrat z řady variant rozměrových i konstrukčních.

I. Rozměrové varianty otevřených kvasných kádí:

Vyrábíme otevřené kvasné kádě v 6-ti výrobních řadách podle poměru výšky, šířky a délky nádoby. Pro zákazníka je tato variabilita výrobního sortimentu výhodou, neboť často musí rozměrykádí přizpůsobit omezeným prostorovým dispozicím při stanoveném objemu nádob.

okk-pruduct-line

Podle požadovaného objemu je možné u nás objednat kvasnou káď o užitečném objemu od 1,5 hektolitru do 80 hektolitrů.

II. Varianty kvasných kádí podle izolace
  • Izolované kvasné kádě pro neklimatizované prostory – kádě obsahují duplikátorové chlazení. Stěny kádě jsou izolovány pěnovým polyuretanem.
  • Neizolované kvasné kádě pro klimatizované prostory – kádě obsahují duplikátorové chlazení. Stěny kádě nejsou izolovány. Předpokládá se umístění kádě ve vzduchem dochlazované místnosti, přičemž musí být zaručená mikrobiologická čistota vzduchu vháněného do místnosti.

Izolace se u kvasných kádí menších rozměrů provádí v dílně v průběhu výroby. U větších kádí z důvodu zamezení poškození při transportu jsou kádě izolovány a opláštěny až na místě instalace.

 

III. Varianty kvasných kádí podle kvality zpracování :

Dle požadavků a finančních možností zákazníka vyrábíme kvasné kádě ve dvou úrovních povrchového zpracování :

  • Kvalita A -Vnitřní povrch nádoby je broušen na Ra 0,8 , mořené svary, vnější povrch je opracován dle požadavků zákazníka. Toto provedení je standardní a používá se u většiny velkých i profesionálních malých pivovarů.
  • Kvalita B – Vnitřní povrch nádoby není broušen, nemořené svary, vnější povrch je neopracován. Toto řešení se používá z důvodu investičních úspor u velkého množství malých pivovarů. Vyžaduje delší dobu sanitace nádob, větší spotřeba sanitačních roztoků a horké vody.

 

SpilkaZákladní vybavení otevřených kvasných kádí

  • Výpusť / vpusť piva
  • Výpusť / vpusť pro dávkování a odstřel kvasnic
  • Teploměr

Volitelné vybavení otevřených kvasných kádí

  • Chladicí kanály – duplikátory pro cirkulaci chladicí kapaliny
  • Automatické ventily pro dávkování chladiva do chladicích kanálů
  • Izolace PUR – tloušťka odpovídající velikosti tanku a prostředí
  • Nerezový krycí plášť – v zákazníkem zvolené povrchové úpravě
  • Lokální termostatická jednotka (ovládá ventily duplikátorů v závislosti na nastavené teplotě)

 

Vyžádejte si nezávazně nabídku na otevřené kvasné kádě

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš email (vyžadováno)

Předmět poptávky

Podrobný popis

Místo realizace zakázky (vyžadováno)

Antispam : Zadejte text na obrázku
captcha

Popište prosím co nejpodrobněji Váš požadavek na nerezové kvasné kádě, související komponenty nebo související služby, které poptáváte. Náš pracovník se Vám k Vaší poptávce vyjádří hned jak to bude možné, nejpozději však do 2 pracovních dní.